Waarom je eigen ervaring zo belangrijk is om God te vinden




We mogen vertrouwen hebben in onze ervaring omdat God rechtstreeks in ons werkzaam is. Voor Ignatius stond het als een paal boven water dat de Kerk en de Schrift betrouwbare leermeesters zijn in de waarheid. Ook dat we die waarheid nodig hebben om onze ervaring te duiden. 

Hij geloofde tevens dat christenen zich geestelijk kunnen voeden met de sacramenten en met gebed. Maar tegelijkertijd geloofde hij dat God zich rechtstreeks meedeelt aan ieder van ons. We zijn in staat tot een persoonlijke relatie met Hem. 

Ignatiaans gebed is ten gronde een gesprek. Daarom waarschuwde hij de geestelijke begeleiders ervoor om niet in de weg te staan. “Laat de Schepper rechtstreeks omgaan met het schepsel”, zo schreef hij.

J. Michael Sparough sj

Reacties

Carla zei…
Inderdaad. Ouders, opvoeders en leermeesters kunnen richting geven. Ook al kan dat hinderlijk zijn omdat je denkt dat je in een richting geduwd wordt en dat kan een belemmerend opgelegd gevoel geven dat onzekerheid kan voortbrengen in de zin van ik ben niet goed. Dat wat in me zit komt er vroeg of laat uit. Niets valt te verbloemen. Gelukkige momenten zijn ervaringen en dat brengt dankbaarheid voort. Zo probeer ik de weg van samen Leven vorm te geven. De ene keer met een zucht of ingehouden ademen, dan met een klacht vol kracht en de andere keer met een glimlach vol vertrouwen.

Meest gelezen

Wat verrijzenis kan betekenen in de dierenwereld en in jouw leven - Adembenemende video

Wat doet de Paus daar toch met die opgestoken vinger? - Heerlijke videobeelden

Waarom we stille zaterdag graag overslaan - de uitleg van Karl Rahner sj

Kan je vandaag nog in Jezus geloven zoals 2000 jaar geleden? - Homilie van Nikolaas Sintobin sj

Over wassen van een aidszieke en Witte Donderdag - homilie Nikolaas Sintobin sj

De verrijzenis van Jezus is geen toverpilletje - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor Pasen