Kan je je verzoenen met de tragiek van je leven? - 8/8



Voor “Liefke” schreef ik een overweging over “Acceptatie”. Hier enkele uittreksels. (8/8)

Bij het begin van deze serie heb ik de getuigenis aangehaald van de Hongaarse jood Tomas Kiss. Tot slot wil ik een van de laatste paragrafen citeren uit zijn biografie (Où passe l’aiguille, 2018). 

Tomas spreekt er tot zijn nichtje, nadat hij haar zijn hele levensverhaal heeft verteld, de tragische ervaring van de concentratiekampen incluis. Ik vind deze regels even kras als hoopgevend. Ze doen vermoeden dat het mogelijk is om ook met de meest tragische aspecten van een levensverhaal in het reine te komen. Niet alleen om ze te aanvaarden. Meer nog, om je je ermee te verzoenen.

Sommige dagen vraag ik me af wat ik geworden zou zijn zonder de deportatie. Een loodgieter misschien, een eenvoudig mannetje in overall, waarschijnlijk een dilettant, op zijn minst een gelukkige man, zonder het te beseffen. Tegen jou kan ik het zeggen, aangezien jij alles al weet: dit geluk dat ik nu zo sterk voel, ik ben het verschuldigd aan het kamp, net als alle andere goede dingen van mijn leven. Het naaien, mijn carrière, Frankrijk, zelfs mijn huwelijk, goed en kwaad, alles vindt daar zijn oorsprong.

Reacties

Cees zei…
Aangrijpend en hoopgevend.
Truus zei…
Fijn dat deze kampen voorbij zijn.En zeker tijd voor verzoening zover ,dat mogelijk is voor de mensen die dit hebben meegemaakt.
Elizabeth Harland-Hazebroek zei…
De kampen waren afschuwelijk. Het is echter ook afschuwelijk ten onrechte jaren beschuldigd te worden van iets waar je niets aan kan doen. Het lijkt wel een excuus voor de eigen mislukking.ik wens deze persoon toe de waarheid te laat in te zien.vergeven zal ik moeten proberen. Het lukt nu niet.

Meest gelezen

Wat verrijzenis kan betekenen in de dierenwereld en in jouw leven - Adembenemende video

Wat doet de Paus daar toch met die opgestoken vinger? - Heerlijke videobeelden

Waarom we stille zaterdag graag overslaan - de uitleg van Karl Rahner sj

Kan je vandaag nog in Jezus geloven zoals 2000 jaar geleden? - Homilie van Nikolaas Sintobin sj

Over wassen van een aidszieke en Witte Donderdag - homilie Nikolaas Sintobin sj

De verrijzenis van Jezus is geen toverpilletje - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor Pasen