Tips om makkelijker tot aanvaarding te komen - 7/8



Voor “Liefke” schreef ik een overweging over “Acceptatie”. Hier enkele uittreksels. (7/8)

Acceptatie is zinvol. Zijn er concrete tips om hierin te groeien? 

Niet makkelijk. Het lastige in het hele proces van de aanvaarding is dat je het maar heel gedeeltelijk zelf in handen hebt. Het is niet iets waartoe je zomaar beslist. Je kan er hooguit naar verlangen. Vaak is er veel tijd voor nodig. Heel veel tijd. Je kan het niet afdwingen. Hoe graag je dit ook zou willen. Acceptatie is uiteindelijk iets dat je overkomt. Het wordt je gegeven. Als de tijd rijp is. 

Een belangrijke bijdrage die je ertoe kan leveren is je er niet tegen te verzetten. De deur open laten staan, al is het maar op een kleine kier. De mogelijkheid van aanvaarding niet van tevoren uitsluiten, ook al weet je in de verste verten niet hoe je er ooit toe zou kunnen komen.

Acceptatie heeft iets paradoxaal. Het is wenselijk dat je actief doet wat je kan om het mogelijk te maken. Tegelijk is er een passieve component van ontvangen en laten gebeuren. Niet erg logisch? Inderdaad. Dat geldt voor nogal wat belangrijke ervaringen in het leven van een mens.

Nikolaas Sintobin sj

Reacties

Carla zei…
Inderdaad, veel in het leven overkomt je als individu.De (innerlijke) strijd die je als persoon aangaat ( ik en de ander) laat iets gebeuren.
Het in beweging komen vindt plaats. Er valt van alles te ontdekken wat wel en niet leuk, lastig of zelf pijnlijk is. Tevreden zijn is anders dan aanvaarden en toch komt het met elkaar overeen. Boeiend vond ik de lezing via IGNIS van Rob Faesen over zijn boek Ontmoeting. Heel duidelijk verwoord . Mijn valkuil was dat ik bij iedereen geliefd wilde zijn (versmelten) en dat gaat niet. Dat teruggeworpen worden op mezelf kan moeilijk zijn en eenzaamheid geven. Aanvaarden dat ieder mens een individu is met eigen denkbeelden en dat het gesprek mensen tot elkaar kan brengen spreekt voor zich. Dat God ieder mens liefheeft vergroot de zelfaanvaarding om te komen tot het licht van Christus. Een manier van denken - geloven en aanvaarden. Ik ben en heb lief.
Anoniem zei…
Zichzelf aanvaarden zoals je bent is al een gave van God; het is niet altijd aanwezig. De andere aanvaarden die je diepe pijn veroorzaakt heeft, is echter nog veel moeilijker.

Meest gelezen

Wat verrijzenis kan betekenen in de dierenwereld en in jouw leven - Adembenemende video

Waarom we stille zaterdag graag overslaan - de uitleg van Karl Rahner sj

Dé tip van Paus Franciscus voor een geslaagd leven

Kan je vandaag nog in Jezus geloven zoals 2000 jaar geleden? - Homilie van Nikolaas Sintobin sj

Over wassen van een aidszieke en Witte Donderdag - homilie Nikolaas Sintobin sj

De tenen van God (1/4)