Zijn er dingen die je als deftig mens gewoon niet kan of mag accepteren? - 6/8





Voor “Liefke” schreef ik een overweging over “Acceptatie”. Hier enkele uittreksels. (6/8)

Kan je alles accepteren? Zijn er dan geen dingen die je als deftig mens gewoon niet kan of mag accepteren? 

Het spreekt voor zich dat je slechte dingen die je kan vermijden of wegwerken beter ook daadwerkelijk bestrijdt. Maar ieder weet dat een mens geconfronteerd kan worden met pijnlijke, soms onaanvaardbare gebeurtenissen die geen keer nemen. Ben je dan veroordeeld om een leven lang opstandig te zijn? Ben je dan gedoemd om voortaan definitief ongelukkig te zijn? De ervaring wijst uit dat mensen heel erg ver kunnen gaan in het accepteren van de donkere bladzijden uit hun leven. Denk bijvoorbeeld aan iemand als Nelson Mandela.

En wat als het je niet lukt? Ben je een loser als je sommige dingen niet wil of niet kan aanvaarden? Beslist niet. Hoe graag we ook in het reine zouden willen komen met bepaalde hoofdstukken uit ons levensverhaal, soms blijkt dit gewoon niet mogelijk. Dat maakt nu eenmaal deel uit van onze beperktheid en onvolmaaktheid. Dan kan je proberen te aanvaarden dat je niet kan aanvaarden. Dat is al heel wat. Wat je vandaag niet kan aanvaarden, zal je morgen misschien wel kunnen aanvaarden. Of niet. Mensen kunnen groeien. Vaak op onverwachte ogenblikken en op onverwachte plaatsen.

Reacties

Carla zei…
Aanvaarden omdat je geen pijn of strijd meer wil is een goede keuze. Dat wil niet zeggen dat je moet liggen wachten op de dood. Hoop laat leven. De deftige mens en de ongemanierde mens beiden hebben invloed als je het woord deftig wil hanteren. Lang heb ik dat als een oordeel ervaren, ook weer zo iets . Ik schaamde me voor mijn deftige afkomst, mijn schild en mijn wapen. Ik nam afstand van dat uiterlijke gedoe en van mezelf in een hoek plaatsen mede bepaald door waar je woont en wat ouders deden.. Ik had overigens wel bescheiden ouders. Het onder woorden brengen, het blijven benoemen van wat niet ten goede komt voor de liefde in de mens is van belang. Ja soms valt er moeilijk te keren tegen de macht die heerst. Het waarom van het in stand houden houdt de mens bezig. De angst voorbij is voor ieder mens weggelegd om helderheid te krijgen voor het goede. Zo vinden er verschuivingen plaats. Op een gegeven laat je het over aan de ander met de hoop ieder mens in het hart verlicht wordt. Ja, God , die liefde is houdt van ieder mens, wel of niet deftig.
Irving zei…
Deftig is in dit geval Belgisch-Nederlands. In het Noord-Nederlands zouden we zeggen: een fatsoenlijk mens.
Carla zei…
Ah. Ja deftig- fatsoenlijk . Beetje een rare vraag . Spreken heeft een functie en verwoorden wat een ander moeilijk kan dient een belang.

Meest gelezen

Wat verrijzenis kan betekenen in de dierenwereld en in jouw leven - Adembenemende video

Waarom we stille zaterdag graag overslaan - de uitleg van Karl Rahner sj

Dé tip van Paus Franciscus voor een geslaagd leven

Kan je vandaag nog in Jezus geloven zoals 2000 jaar geleden? - Homilie van Nikolaas Sintobin sj

Over wassen van een aidszieke en Witte Donderdag - homilie Nikolaas Sintobin sj

De tenen van God (1/4)