Waarom je de leegte van de dood beter vermijdt - 5/8



Voor “Liefke” schreef ik een overweging over “Acceptatie”. Hier enkele uittreksels. (5/8)

 Er is een belangrijk verschil in de wijze van omgaan met de acceptatie van het goede en van het kwade. 

Het is zinvol om je dat goede vaak voor de geest te halen en om je regelmatig opnieuw bewust te worden van de plaatsen, de gebeurtenissen, de personen enz. waarmee die schoonheid samenhangt. Ze kunnen je, keer op keer, voeden en nieuwe kracht en inspiratie geven. 

Met het negatieve ligt dat anders. Daar kan een heel sterke aantrekkingskracht van uitgaan. Sommige mensen lijken wel te gaan houden van hun pijn. Ze keren in gedachten steeds maar terug naar die nare herinneringen. Acceptatie nodigt weliswaar uit om te erkennen dat die negativiteit er geweest is. Maar ook om, in de mate van het mogelijke, die bladzijden om te slaan. Uit de leegte van de dood kan je  geen nieuw leven distilleren.

Nikolaas Sintobin sj

Reacties

Truus zei…
Kwade herinneringen zijn ook om van te leren. Dat het de volgende keer anders moet. Goede herinneringen kun je een hele tijd mee vooruit dat geeft een boost.
Anoniem zei…
de leegte van de dood lijkt wel of de dood niets is, snapt de zin ook niet echt ivm nare herinneringen aanvaarden, alsof nare herinneringen de dood symboliseren. Die herinneringen zijn er gewoon en kun je niet uitvlakken, wel aanvaarden, hoe moeilijk soms soms is het zelfs zo dat er geen herinneringen zijn, een zwart gat, dat is pas lastig om dat te aanvaarden en niet te verzinken in opvullen wat niet te vullen is.
Carla zei…
Het boze, de onwil, de strijd het vindt plaats. Het is geschied. Liefde vanuit de innerlijke bron geeft. Daaraan loyaal blijven geeft rust , vertrouwen en dankbaarheid. De dood komt lang en de levensadem verlaat het lichaam. Een glimlach blijft over.
Carla zei…
Het zwarte gat veroorzaakt door het negatieve, door onderdrukking of door angstaanjagende verhalen en gedachten veroorzaakt een andere dood. Dat is het zwarte gat van de leegte een soort innerlijk dood. Dat lijkt me heel naar. De juiste lichtinval is dan wel van belang, dan kun je weer verder gaan, een nieuw begin maken, een volgende bladzijde. Heel triestst dat zoveel jongeren getrokken worden in een Corona gat. Wordt het werkelijk zo ervaren of wordt het hen aangepraat waardoor het gat gezien en beleefd wordt. Uiteraard zijn er schrijnende gezinssituaties, dat in beeld brengen is mensen uit de leegte van de eenzame dood halen.
Elizabeth Harland-Hazebroek zei…
Sommige dagen komt de leegte om de hoek kijken. Waar dat vandaan komt weet ik niet de enige weg is er tegenin te gaan. Bij sommigen is het een dagelijks gebeuren. Daar is bijna niet tegenop te werken. Waar komt het vandaan? Beter niet bij stilstaan.
Anoniem zei…
Het is juist ons verzet tegen de pijn
die ons langer in het donker laat verblijven.
Voor mij persoonlijk kan ik het trauma alleen overwinnen
als ik midden in die pijn en verdriet ga staan om daar mijn
handen te open naar God,en zodoende Zijn licht mijn hart
te laten helen.

Meest gelezen

Wat verrijzenis kan betekenen in de dierenwereld en in jouw leven - Adembenemende video

Wat doet de Paus daar toch met die opgestoken vinger? - Heerlijke videobeelden

Waarom we stille zaterdag graag overslaan - de uitleg van Karl Rahner sj

Kan je vandaag nog in Jezus geloven zoals 2000 jaar geleden? - Homilie van Nikolaas Sintobin sj

Over wassen van een aidszieke en Witte Donderdag - homilie Nikolaas Sintobin sj

De verrijzenis van Jezus is geen toverpilletje - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor Pasen