De goede raad van Ignatius van Loyola voor Donald Trump


In onderstaande brief van het voorjaar van 1546 geeft Ignatius precieze instructies aan drie jezuïeten die deelnamen aan het Concilie van Trente. Ik maakte deze goede raad een jaar geleden wereldkundig, in de hoop dat Donald Trump er iets zou aan hebben. Denk je dat het iets uitgehaald heeft?

Hoe communiceren?

1/ Ik zou langzaam in het spreken zijn, bedachtzaam en minzaam, vooral bij de bekrachtiging van dingen die op het concilie onderhandeld worden of zouden kunnen besproken worden.

2/ Ik zou langzaam in het spreken zijn zodat het luisteren voor mij nuttig wordt, vooral rustig om opvattingen, gevoelens en wil van de anderen die aan het woord zijn, te vernemen en te leren kennen, om zo dan beter te kunnen antwoorden of te zwijgen.

3/ Wanneer over het één of ander gesproken wordt, dan geef je redenen aan beide kanten (partijen), zodat je niet toont door het eigen vooroordeel verhinderd te zijn ; ik zou me vooral inspannen om niemand met een ontevreden gevoel achter te laten.

4/ Ik zou niet om het even wie als autoriteit inroepen, vooral niet wanneer ze van groot gewicht zijn, behalve bijzonder weloverwogen dingen; want ik moet met iedereen goed staan en mag voor niemand een bepaalde voorkeur hebben.

5/ Wanneer de dingen waarover men spreekt, zo gegrond zijn en je er niet meer kan of mag over zwijgen, dan is het goed zijn eigen mening met de grootste rust en deemoed geven en te besluiten met een “behoudens een beter oordeel”.

6/ Wanneer over verworven of geschonken inzichten gesproken en onderhandeld wordt, is het goed erover te spreken, maar niet in mijn vrije tijd of tijdens wat schaarse tijd of in de vluchtigheid, dus wanneer het mij goed uitkomt, maar wanneer het de ander past om hem/haar zo tot grotere eer te bewegen.

Reacties

Unknown zei…
Heel goed omschreven!
Zo zouden we allemaal moeten handelen! Wàt zou de wereld er "anders" uitzien hé!!!
Arne zei…
Een hoop huiswek nog te verrichten voor dhr. Trump..
Anoniem zei…
Deed hij maar een deel ervan. Het zou heel nuttig zijn.

Meest gelezen

Paus Franciscus: of ik mij meer Paus dan wel jezuïet voel?

Twee tips van Jezus voor een goed leven - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor deze zondag

Hoe je kan weten hoezeer je van God houdt - heilige Edith Stein

Hoe kan je een mens een gevoel van eigenwaarde geven?

Creativiteit, wat is dat? - Een nieuwe serie van Nikolaas Sintobin sj over "Creëren, teken van hoop" (1/8)"

Kan je leren vergeven?