De kunst van het luisteren


Dank zij de technologie bezitten wij een grote individuele controle over wat wij horen. Wij hebben onze favoriete songs op onze telefoons, podcasts, enz.. We kunnen daarop afstemmen bij het rijden.

We hebben koptelefoons om de conversatie rondom ons uit te schakelen. Wij zijn meer en meer in staat niet te horen wat we niet willen horen of het nu gaat om een  zielloos lied of om een steward die de veiligheidsmaatregelen toelicht. Wij kunnen heel veel tijd doorbrengen in ons kleine cocon van favoriete geluiden.

Dit is natuurlijk fijn, maar het heeft wellicht ook zijn keerzijde. Het draagt het risico in zich dat we ons afzonderen van de bredere wereld. Het kan ons ook verhinderen gelukkige ontdekkingen te doen van songs en klanken waarvan we houden. Er valt wat voor te zeggen periodisch de persoonlijke platenlijst op te bergen en gewoon te luisteren naar de dingen die zich rondom ons afspelen.

Ik probeerde dat eens. Ik besloot mijn favoriete songs niet af te spelen terwijl ik aan de computer werkte. In plaats daarvan stemde ik af op wat ik hoorde door het open raam. Toen ik aandacht besteedde aan wat daarbuiten was, besefte ik dat er zich heel wat afspeelde zelfs in dat kleine hoekje van mijn buurt.

Ginny Kubitz Moyer

Reacties

Meest gelezen

Tips voor een ignatiaanse zomersabbat

Over een bloem die niet geplaagd wordt door valse bescheidenheid - Wijsheid van Theresia van Lisieux

Hoe onderscheidend omgaan met je gevoelens? - Onderscheiding voor beginners (2/3)

Hoe gaan de "geesten" te werk? - Onderscheiding voor beginners (3/3)

Wat is heilig voor jou? - Video

Licht zonder gedruis - Theresia van Lisieux over hoe Jezus haar onderricht - Citaat

Onderscheiding van de geesten voor beginners: over welke "geesten" heeft men het? - Joe Tetlow sj(1/3)

Hoe paus Franciscus zwakke plekken blootlegt bij katholieken én protestanten

Wat je pas snapt eenmaal de vijftig voorbij ... - Wijsheid van Anthony de Mello sj