Leren van een ondeugende grootvader en zijn kleinzoontje - dag 2 pinksternoveenDag 2.     Vreugde

Welkom in deze tweede gebedstijd van de Pinksternoveen voor de vruchten van de Geest. De vrucht van de Geest waarvoor we vandaag bidden is de vreugde.

·      Kijken naar video: Wideroe


o   We gaan nu enkele minuten de stilte in.
o   Besteed, bij het begin van deze gebedtijd, even aandacht aan je lichaam. Neem een houding aan waarbij je je comfortabel voelt en tegelijk voldoende geconcentreerd. Het kan helpen als je je ogen sluit gedurende deze gebedstijd.
o   Maak een kruisteken, maak een buiging, of stel een ander gebaar dat voor jou betekent dat je nu aan het bidden bent.
o   Probeer tot stilte te komen. Kom bij jezelf. Probeer je vervolgens ook te openen voor Gods aanwezigheid.


o   Herinner je de beelden die we daarnet zagen. Een grootvader met zijn kleinzoontje. Tussen beiden is er vertrouwen en vriendschap. Ze genieten er ten volle van.
o   Richt je eerst even tot God. Wat zou je Hem spontaan willen vragen of zeggen. Misschien wel iets in verband met vreugde.


o   De anecdote die hier wordt verteld gaat over iets heel gewoon. Toch levert het voor beiden grote vreugde op. Wat heeft jou, de voorbije tijd, echte vreugde gegeven? ontmoeting, iets wat je zag, wat je deed, zei, hoorde of voelde? Waar, wie, wat, hoe, wat … Misschien ging het over heel kleine dingen? Wat precies, in die ervaring, heeft jou die vreugde gegeven?
o   Zijn er misschien ook vreugde-kansen waar je niet op in bent gegaan? Waarom eigenlijk?
o   Misschien kan je uit je ervaring wel iets uit leren om die vreugde de komende tijd meer plaats te geven in je leven?


o   We naderen het einde van deze tweede noveen-meditatie. Voer nu, in de stilte van je hart, een gesprekje: met God de Vader, met Jezus, met de Heilige Geest, met Maria of met iemand anders in wie je vertrouwen hebt. Vertel wat je graag kwijt wil over het voorbije gebed: misschien wil je ergens voor danken, een voornemen formuleren, een inzicht noemen uit deze meditatie over vreugde. Misschien wil je wel om een bijzondere genade vragen. Doe het op  een gemoedelijke toon. Zoals een vriend of een vriendin spreekt met een vriend of een vriendin.

Reacties

e.harland-hazebroek zei…
Het is een schattig filmpje.Zo zou ik met Jezus om willen gaan, Hij kent me en met kleine dingen voel ik me veilig.Hij houdt van mij.
Carla zei…
Ja, het zijn de kleine dingen die het doen. Daar Vreugdevolle gedachten en spanning gepaard kan gaan is het leuk om dat te delen.
Truus van Dam zei…
Wat lief van opa. Het zijn de kleine dingen die de vreugde brengen.

Meest gelezen

Heilig Hart van Jezus - waarover gaat dat eigenlijk

Wat een stervende vrouw me leerde over dankbaarheid - Mijmering van Nikolaas Sintobin sj

Waar de Heilige Geest allemaal goed voor is: door iemand die het kan weten (Karl Rahner sj)

Sacramentsdag: Rahner over wie Jezus eigenlijk is

"Wijselijk onwetend" luisteren naar de Geest - Hoe Ignatius onderscheidde

Een God die één en ook drie is. hoe moet je dat in Godsnaam verstaan? - Een uitleg door Nikolaas Sintobin sj

Waarom gezondheid en rijkdom uiteindelijk niet het belangrijkste zijn - Vertrouwen (4/6)