Één God die drie en één is: wat wil dat zeggen?



Het behoort wezenlijk tot Gods natuur dat Hij zichzelf wil geven. Het Geheim van de allerheiligste Drie-eenheid is niet zozeer hoe drie één kunnen zijn en één drie, maar veelmeer hoe de Vader zichzelf zo totaal kan wegschenken, dat de gehele volheid van de Vader in de Zoon is, en dat de Zoon in staat is zich zo volledig over te geven dat Hij niets van zichzelf overhoudt. Door dat totale wegschenken van zichzelf zijn Vader en Zoon één in de Heilige Geest.

De drie goddelijke Personen willen niet alleen zichzelf aan elkaar geven; de drie-ene God wil Zich ook aan ons geven, en juist daarom heeft Hij ons geschapen: om Zich aan ons te kunnen geven. Daar ligt de zin van de schepping en ook van ons persoonlijk leven. Omdat God liefde is, een liefde die zichzelf vanuit haar diepste wezen totaal wil schenken, daarom besta ik. In de slotmeditatie van de Geestelijke Oefeningen vraagt Ignatius de retraitant om “met grote innigheid te overwegen hoe de Heer verlangt Zich aan mij te geven zoveel Hij maar kan.” God verlangt er hartstochtelijk naar dat wij ons inlaten op zijn liefde, en die liefde met hart en ziel aannemen.

Piet van Breemen sj

Reacties

Anoniem zei…
Zijn liefde aannemen en dit werkelijk beleven vraagt naar niets en alles omdat dit hemelse verlangen zo onwerkelijk is. De volheid beleven van de hemelse Vader is niet te vatten.Wat overblijft is Zijn liefde toelaten in de stilte en bij de dagelijkse wandel en handel tot uitdrukking brengen.
Anoniem zei…
Dat drie overeenkomen zonder te versmelten is uiterst wonderlijk.
e.harland-hazebroek zei…
Ik volg wat Jezus zegt, wat ik ervan begrijp, zie ik wel.

Meest gelezen

Wat verrijzenis kan betekenen in de dierenwereld en in jouw leven - Adembenemende video

Wat doet de Paus daar toch met die opgestoken vinger? - Heerlijke videobeelden

Waarom we stille zaterdag graag overslaan - de uitleg van Karl Rahner sj

Kan je vandaag nog in Jezus geloven zoals 2000 jaar geleden? - Homilie van Nikolaas Sintobin sj

Over wassen van een aidszieke en Witte Donderdag - homilie Nikolaas Sintobin sj

De verrijzenis van Jezus is geen toverpilletje - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor Pasen