De hemelvaart van Jezus, hoe kan je dat begrijpen? - Een antwoord van Nikolaas Sintobin sj

 

Onderstaande vraag en antwoord komen uit "Wat deed God voor Hij de wereld schiep? En 51 andere vragen over het christelijk geloof"Lannoo - KokBoekencentrum, 2020, door Nikolaas Sintobin sj.

Waar is Jezus nú?

In de laatste boeken van de Bijbel wordt de Hemelvaart van Jezus beschreven:Jezus werd voor hun ogen omhoog geheven; een wolk onttrok Hem aan het gezicht. (Hand. 1, 9)  Christenen geloven dat de verrezen Jezus nog een tijdje op bijzondere wijze aanwezig is geweest onder de mensen. Met de Hemelvaart van Jezus komt hieraan een einde.

De Hemelvaart betekent niet dat Jezus de lift heeft genomen en door de dampkring heen is gegaan, in de richting van de hemel. Ze maakt op symbolische wijze duidelijk dat de verrezen Jezus weer helemaal verenigd is met God de Vader, bij wie Hij oorspronkelijk vandaan kwam.

Wil dit zeggen dat God – en meer in het bijzonder Jezus – hierdoor de mensen in de steek heeft gelaten? Integendeel. Korte tijd na de Hemelvaart vindt namelijk Pinksteren plaats. Dan komt op zijn beurt de Heilige Geest uit de hemel naar de mensen. Hij volgt als het ware Jezus op. Met dit verschil dat de mens Jezus niet overal tegelijk kon zijn, en Gods Geest – ook Helper genoemd – dit wel kan. Zo zijn de gelovigen voortaan verzekerd van Gods voortdurende hulp en bijstand.


Reacties

lode zei…
Het aanbevolen boekje is als pareltje dat je meermaals zal koesteren.
Vol schitterende, korte overwegingen over moeilijke geloofspunten.
Zeer aanbevolen!
Dank U, Meester Nikolaas.

Meest gelezen

Wat verrijzenis kan betekenen in de dierenwereld en in jouw leven - Adembenemende video

Waarom we stille zaterdag graag overslaan - de uitleg van Karl Rahner sj

Dé tip van Paus Franciscus voor een geslaagd leven

Kan je vandaag nog in Jezus geloven zoals 2000 jaar geleden? - Homilie van Nikolaas Sintobin sj

Over wassen van een aidszieke en Witte Donderdag - homilie Nikolaas Sintobin sj

De tenen van God (1/4)