De kleine jongleur en Onze Lieve Vrouw - een oud verhaal


Graag deel ik met u, op de dag van het feest van Maria Visitatie, dit oude verhaal dat ik ooit ergens las.

Het is honderden jaren geleden en de pest woedt. Ossen trekken  wagens vol met lijken van juist overleden mensen naar de kalkkuilen buiten de stadsmuren. Daar is er niemand om hun graf te zegenen. De parochiepriester is zelf reeds overleden, slachtoffer van zijn risicovolle ziekenbezoeken. De kleine dorpsjongleur begint voor zijn leven te vrezen. Hoe moeten zijn vrouw en kleine kind zich verder uit de slag trekken, mocht de pest hem te pakken krijgen?  Hij besluit te bidden.

Stilletjes sluipt hij de parochiekerk die hij anders alleen maar met Pasen bezoekt binnen. De Kerk verplicht hem immers daartoe. Hij knielt neer voor het altaar, maar bidden komt er niet van. Wat kan hij de almachtige God zeggen, die strenge Rechter? Hij gaat maar voor het beeld van Onze Lieve Vrouw staan en tracht het weesgegroet op te zeggen. Het is al te lang geleden dat hij zelfs nog maar een kruisteken heeft gemaakt. De woorden van dat korte gebed is hij helemaal vergeten. Alleen de litanieën die hij als kleine jongen heeft geleerd blijven nog over.

‘Ik zal met mijn eigen woorden bidden’, zegt de kleine jongleur, ‘Ik ga  vanuit mijn hart tot de Moeder Maagd bidden. Zij woonde ook in een kleine dorpje.’ Maar de jonge jongleur vindt de woorden niet meer van de  zoete aanroepingen die hij wil opzeggen. Fluiten naar vrouwen en de wereld naar de verdoemenis wensen is zijn manier van doen. Hij wordt totaal moedeloos.

En hij denkt: ‘Ik ga doen wat ik het best kan. Ik zal voor haar mijn kunsten vertonen’. Hij neemt de ballen uit zijn tas en begint ze op te gooien, daar en toen in de lege kapel van Onze Lieve Vrouw. Eerst langzaam, dan zachtjes, één, twee, drie, hoger en hoger gooit de jonge jongleur zijn ballen de lucht in, laat ze dan snel ronddraaien, tot er vier, vijf, zes, zeven ballen ronddansen in de stoffige lucht, de  Galilei-satellieten van Jupiter.

Plots verschijnt daar als het ware uit het niet de koster. Onbeschoft en met zijn gezicht rood van woede stoot hij met zijn bezemstok de jonge jongleur in de maag en zegt: ‘Weet jij dan niet waar je bent, jij grote domoor? Weet je dat niet?’ Maar het Mariabeeld krijgt een tedere glans en glimlacht en lacht plots heel luid. Haar sokkel helt lichtjes voorover en ook zijzelf buigt zich voorover naar de kleine kunstenaar en veegt met haar handpalm het zweet van zijn voorhoofd.

Reacties

Meest gelezen

Een verrassend TV-gesprek met Nikolaas Sintobin sj en Etienne Vermeersch over de verkiezing van paus Franciscus

Hoe paus Franciscus reageert op zijn eigen, spontane woede - Waarom ik paus Franciscus zo dankbaar ben

Ignatius van Loyola legt uit hoe je, met een té drukke agenda, toch je rust kan bewaren - citaat

De toespraak van 4 minuten die ervoor zorgde dat Bergoglio werd verkozen tot paus - Waarom ik paus Franciscus zo dankbaar ben

Wat maakt vasten tot christelijk vasten? Nikolaas Sintobin sj legt het kort en bondig uit - video

Paus Franciscus ongezouten: over de ravage die een snelkookpan kan aanrichten - Waarom ik paus Franciscus zo dankbaar ben

Wie is Jorge Maria Bergoglio: "Ik ben een gewiekste zondaar" - Waarom ik paus Franciscus zo dankbaar ben: citaat

Paus Franciscus over de enige zekerheid die hij heeft - Waarom ik paus Franciscus zo dankbaar ben - citaat