Wat waarheid kan doen met een mens - Verbinden in liefde (8/10)

 

Het ware verbindt. De waarheid kan confronterend zijn en pijn doen. Ze doet de maskers vallen en is daarom bevrijdend. Het ware bevrijdt van het verleden en opent de toekomst. Als de waarheid op liefdevolle wijze wordt aangereikt, brengt ze mensen dichter bij elkaar. 

Leugen en bedrog kunnen mensen ook verenigen, althans tijdelijk. Uiteindelijk breken ze zuur op omdat ze gebouwd zijn op het niets. 

Ook al kan het lang duren, de waarheid is sterker. Het ware is daarom een eerste, betrouwbaar fundament voor duurzame verbondenheid. 

Nikolaas Sintobin sj

Reacties

Truus zei…
Leugens helpen nooit ook niet een leugentje om best wil .Altijd proberen de waarheid te spreken.Je hebt alleen jezelf er maar mee.
En je komt niet meer geloofwaardig over.
Guy zei…
Caritas in veritas(wordt wel gebruikt voor de Waarheid) maar geldt ook in het algemeen; de waarheid uit liefdadigheid. Waarheid om te kwetsen of met slechte bedoelingen is uiteraard verwerpelijk;dan verkies ik een leugen maar, dan wel uitsluitend als liefdadigheid.

Meest gelezen

"Ik zal blij zijn als ik andermaal sterf" - een gedicht-overweging van T.S. Eliot over de drie Koningen

Knip hem door, nu het nog kan ...

"Doe het tegenovergestelde van wat je spontaan zou doen": zeven ignatiaanse tips voor een beter leven in tijden van corona