De onweerstaanbare kracht van de schoonheid - Verbinden in liefde (10/10)

 

Het schone, ten slotte, verbindt op heel eigen wijze. Schoonheid heeft iets onweerstaanbaar voor de mens. Elk mens verlangt naar schoonheid. De ervaring van schoonheid - in de natuur, de kunst, de menselijke ziel - geeft kracht, moed en inspiratie om steeds opnieuw te beginnen en verder te gaan. Zij doorbreekt het pantser van de banaliteit en de lelijkheid die verlammen en nieuw leven in de kiem dreigen te smoren. Schoonheid is daarom levengevend en zet aan op zoek te gaan naar meer schoonheid. Schoonheid leidt tot harmonie en brengt mensen samen in een gedeelde vreugde.

George en Lennie, zo onbehouwen en ruig als ze zijn, illustreren dat het vermogen om te verbinden niet voorbehouden is aan een verfijnde elite. De waarheid, goedheid en schoonheid van hun vriendschapsband wordt door eenieder opgemerkt. Het verlangen naar en de bekwaamheid tot verbondenheid is ingebakken in de menselijke natuur. Net zoals de liefde.

Nikolaas Sintobin sj

Reacties

Meest gelezen

"Ik zal blij zijn als ik andermaal sterf" - een gedicht-overweging van T.S. Eliot over de drie Koningen

Knip hem door, nu het nog kan ...

"Doe het tegenovergestelde van wat je spontaan zou doen": zeven ignatiaanse tips voor een beter leven in tijden van corona