Snelcursus om je roeping te vinden (3/5): Praat met een vriend(in)


In deze serie vertelt Brendan Busse sj, Amerikaans jezuïet, over roeping in brede zin, voor iedereen, en dus niet alleen de roeping tot jezuïet. Vele mensen zijn op zoek naar hun plek in het leven. Dit artikel wil hen daarbij helpen. Hier vind je vijf stappen om je roeping te ontdekken.

3de stap: Praat met een vriend(in)

Door te praten hoor je een ander geluid, krijg je een andere kijk op de zaak. Vertel een vriend wat je van plan bent, en vraag van tijd tot tijd om samen de balans op te maken. Goede vrienden vertellen je niet wat je moet doen: ze zijn een klankbord voor je verlangens en frustraties. Echte vrienden bevestigen je wanneer je openbloeit, of moedigen je aan als je de moed verliest. Goede vrienden weten wat je blij maakt. Met steun en bemoediging helpen ze je om je weg te vinden.

Het is ook goed te weten dat een goede vriend of een vertrouweling ook een ‘professionele vreemde’ kan zijn. We bezoeken een therapeut of psychiater om onze psychische wonden te helen, of om angsten en blokkades te overwinnen. Persoonlijke geestelijke begeleiding of uitwisseling in groep kunnen manieren zijn om mogelijke pistes te verkennen. Haal je voordeel uit een geestelijk begeleider, met wie je in vertrouwen je verlangens en vragen bespreekt, met wie je terugblikt op je leven, en kijkt hoe God daarin aanwezig is en je leidt. Samen met je begeleider bekijk je welke stap je verder kan zetten.

Reacties

Anoniem zei…
Het volgehouden spreken met een psycholoog heeft me sterk geholpen en gevormd en geheeld. Het geluk gehad van een goede klik met die persoon. Die heeft voor mij het verschil gemaakt. Godzijdank.

Meest gelezen

Wat verrijzenis kan betekenen in de dierenwereld en in jouw leven - Adembenemende video

Wat doet de Paus daar toch met die opgestoken vinger? - Heerlijke videobeelden

Waarom we stille zaterdag graag overslaan - de uitleg van Karl Rahner sj

Kan je vandaag nog in Jezus geloven zoals 2000 jaar geleden? - Homilie van Nikolaas Sintobin sj

Over wassen van een aidszieke en Witte Donderdag - homilie Nikolaas Sintobin sj

De verrijzenis van Jezus is geen toverpilletje - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor Pasen