Luisteren in het gebed, hoe doe je dat?


Bidden is luisteren

Bidden is voor ons spontaan: op zoek gaan naar God, met gedachten, met woorden.
In gesprek gaan met Hem. Maar de belangrijkste ontdekking is misschien, dat niet wij op zoek zijn naar God, maar dat God allereerst op zoek is naar ons. Ons geloven wordt van veel kramp bevrijd, als we gaan zien dat het begin van alles is, dat God op ons betrokken is, nog voor wij op Hem betrokken zijn.

Als dat waar is, mogen we alle zoekende activiteit loslaten. Het gaat erom stil te worden, open te gaan, te wachten. Niet zoeken, maar je laten vinden. Ruimte maken voor Hem die je zoekt. Dat verandert heel ons bidden. Het is niet meer zo actief, het zoeken naar woorden, het vormen van gedachten.

Het is stil worden, open gaan, luisteren, ontvangen. Aan je laten doen. Zien waar Hij je in je leven wil ontmoeten. En met alles wat je hebt en bent ingaan op zijn uitnodiging, als Hij je roept bij je naam. ‘Spreek Heer, uw dienaar luistert.’

Piet van Breemen sj en Hans van Leeuwen sj

Reacties

Unknown zei…
Gij wacht op ons totdat wij opengaan voor U.
Wij wachten op Uw Woord dat in ontvankelijk maakt.
Stem ons af op Uw Stem, op Uw Stilte

Vrede en alle goeds,
Dorine
Truus zei…
Heel moeilijk bidden je word gauw afgeleid ook al wil je dat niet.Voor mij moet het erg stil zijn .
guy zei…
Niet zoeken naar wat kan gevraagd worden maar, vragen naar de vragen die de Heer, de Geest ons influisterd en met volle aandacht er naar luisteren.
Het lijkt wel een beetje contradictorisch met de vers: "VRAAG EN ER ZAL JE GEGEVEN WORDEN, zoek en je zult vinden, klop en er zal je worden opengedaan"(Matteüs 7:7).
Verder wordt wel gepreciseerd " zal jullie Vader in de hemel dan het goede geven aan wie hem om vraagt"; er is enkel sprake van het goede in de Hemel; maar toch verwarrend.

Meest gelezen

"Ik zal blij zijn als ik andermaal sterf" - een gedicht-overweging van T.S. Eliot over de drie Koningen

Knip hem door, nu het nog kan ...

"Doe het tegenovergestelde van wat je spontaan zou doen": zeven ignatiaanse tips voor een beter leven in tijden van corona