Help, het gaat niet goed met mij! De uitdaging van de standvastigheid (1/13)



Wie Ignatius van Loyola zegt, zegt onderscheiding van de geesten. In deze serie bespreek ik uiteenlopende aspecten van deze ruggengraat van de ignatiaanse spiritualiteit. Meer in  het bijzonder over wat te doen als het je niet goed gaat.

Standvastigheid

Echt de droefheid - en dus je diepere affectiviteit - ernstig nemen vraagt dat je ook de gemoedsbewegingen die aan de droefheid vooraf gaan waarde gaat toekennen. Het nú-moment van de droefheid is belangrijk, maar het is niet zinvol je te laten overweldigen door die droefheid zodanig dat al het voorafgaande zou worden weggeveegd.

Stel, je voelt je in deze periode in de eerste plaats ongelukkig in je relatie, in je werk, in je studierichting …. Je wil iets doen aan dit onaangename gevoel en wel zo snel mogelijk.

Je hebt die keuzes niet om het even hoe gemaakt! Je verkeerde, op het moment van de keuze, eerder in rust en vertrouwen. En binnen die gunstige context heb je een degelijke onderscheiding kunnen maken waardoor je tot een keuze bent gekomen. Je hebt je mogelijks een ruime tijd gelukkig gevoeld, je hebt vreugde ervaren, je had volle energie…..

Nu maak je iets anders mee. Maar die leegte heeft geen terugwerkende kracht. Het is niet omdat je je nu slecht voelt, dat de vreugde van voorheen  fake of bedrog was. Neen, die vreugde was echt, ook al gaat het nu minder goed.

Meer nog, voor Ignatius is het duidelijk dat de inzichten en besluiten waartoe je gekomen bent in een periode van stabiliteit en vertrouwvolle gedragenheid betrouwbaarder zijn dan datgene waartoe je neigt nu je je slecht voelt en eigenlijk niet meer weet waar je staat. Droefheid, kwaadheid, onrust, haat of leegte zijn geen goede raadgevers. Duurzame rust, vertrouwen en vreugde zijn  dit wel. Zij komen immers van God.

Het is dan ook raadzaam in tijden van droefheid geen belangrijke beslissingen te nemen. A fortiori geldt dat het niet wenselijk is om de besluiten genomen in tijden van vreugde, in vraag te gaan stellen in een periode van droefheid.  Je hebt gewoon geen grond om op te staan.

Reacties

Anoniem zei…
Ik begrijp de strekking, maar wat als je al lang, jaren bijvoorbeeld, je niet goed voelt, of psychisch ziek bent, dan kun je niet wachten tot je je beter voelt, want dat kan nog jaren duren, of gebeurt helemaal niet. Er wordt vanuit gegaan dat 'je niet goed voelen' een fase is, maar dat hoeft niet zo te zijn.
Anoniem zei…
Het gaat er niet om te wachten totdat je je beter voelt
Het gaat erom in het nu te blijven en daar God te zoeken
en soms te vinden
Ook in je gebrokenheid, pijn en verdriet.

Volgens mij verteld de tekst dat je als mens kunt leren
welke impulsen van God komen en welke niet

En dat het de kunst is te leren hoe je dat doet en dat je
daar uiteindelijk een blijer mens van word.





Cilia zei…
Ik heb me betrapt, dat ik minder zing,terwijl ik daarvoor gekend werd.Terwijl ik me goed in mijn vel voel. Ik heb erover nagedacht,aan de Geest toevertrouwd en ik wacht en luister.
Er is een 'rustige vreugde', fragiel, nieuw. Bijna niet te benoemen, maar dat het is er altijd
Elisabeth W zei…
Wat als je een beslissing hebt genomen in tijden van hectiek en verwarring omdat je het zo graag wou ook al voelde je je slecht. Je had allerlei excuses en een zondenbok werd je aangepraat. Het gaat nu slechter en slechter,maar je bent het gewoon en heel je eigenwaarde is weg; je beschermt diegene die je dit alles aandoet uit angst. Hoe kom je uit die impasse?
Anoniem zei…

Een fase van droefenis sinds vele jaren. Ik leef verder en beleef nog leuke dingen maar de vreugde is er niet meer.
Ik ben God dankbaar voor alles en tegelijk verlang ik naar het einde van mijn leven.
Unknown zei…
Ik herken me hierin en deel hetzelfde gevoel. Ik bid om kracht.

Meest gelezen

Homo-zegen: heeft paus Franciscus zich vergist? Enkele bedenkingen van Nikolaas Sintobin sj

Ignatius van Loyola legt uit hoe je, met een té drukke agenda, toch je rust kan bewaren

Hoe paus Franciscus reageert op zijn eigen, spontane woede - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor de derde zondag van de 40-dagentijd

Rik Torfs over jezuïetenhumor: het verschil tussen Kardinaal Müller en Nikolaas Sintobin sj

Over geluk dat niemand je kan afpakken - Het getuigenis van Etty Hillesum

Wat doet de Paus daar toch met die opgestoken vinger? - Heerlijke videobeelden

Het verschil tussen geestelijke vreugde en het “je lekker voelen”

Hoe handelen als je slecht nieuws krijgt: het voorbeeld van Ignatius van Loyola - Ignatiaans leiderschap (7/10)

Bidden met de Bijbel - een nieuw boek van Nikolaas Sintobin sj