Over een bont allegaartje dat geloofsgemeenschap heetIn een gemeenschap zijn wij allen een geschenk voor elkaar. De rijken met hun middelen zijn een geschenk voor de armen. En de armen met hun hard verdiende wijsheid zijn een geschenk voor de rijken. De priesters en de bisschoppen zijn een geschenk voor de gelovigen, maar, mochten er geen gelovigen zijn, dan zou er geen behoefte zijn aan priesters en bisschoppen.  

Wij allen zijn pelgrims die vanuit verschillende plaatsen samen een rotsachtige heuvel beklimmen. En dit allegaartje van een gemeenschap is het grootste geschenk. Maar, natuurlijk alleen als dit geschenk wordt aanvaard. Dat is onze keuze en soms is het helemaal geen evidente keuze. Soms ziet die gemeenschap er vreemd uit, verward, veelkleurig en voor ons van geen nut en wij aarzelen het deksel op te lichten. Als wij de gelegenheid te baat nemen kunnen we ontdekken dat wij allen deeltjes zijn van een draad te klein om gered te worden. En toch, God redt ons.

Jane Knuth

Reacties

Anoniem zei…
In deze overweging reduceert de schrijfster het geschenk van de gelovigen aan de priesters en bisschoppen tot het noodzakelijk maken van het bestaan van deze clerici. Povere bijdrage toch van de gelovigen…. . Ik hoop dat zij haar bijdrage schreef in tijden vóór het synodaal proces.
Anoniem zei…
Het bestaan van gelovigen en wat zich in die groep aan bewegingen voordoet is wel noodzakelijk voor het dynamisch kunnen bestaan van de clerici. Beiden hebben elkaar nodig, inspirerend op verschillende vlakken wat zich niet meteen kwantitatief moet uitdrukken, wel kwalitatief.
orluzze zei…
Heu... Bijna geen priesters meer. En een kerk halfvol met uitstervende grijsaards. De realiteit
Lode zei…
Jezus komt even langs en zegt: "O Gij, kleingelovigen!

Meest gelezen

De toespraak van 4 minuten die ervoor zorgde dat Bergoglio werd verkozen tot paus

Wat christelijk vasten niét is (Nikolaas Sintobin sj, 1/3)

Wat ik leerde van de bekoring van paus Franciscus

Waarom ik dankbaar ben voor tien jaar paus Franciscus

Waarom bidden, ook bij onmogelijke problemen, de zaken verandert

Waarom ook jij beter in een kloostercel gaat zitten - Wijsheid van Anthony de Mello sj

Hoe je kan leren omgaan met de ondraaglijke blik van Jezus

Waar de Kerk ons, gelukkig maar, van bevrijdt - Geloven in paradoxen (6/7)