Waarom er naast de Gekruisigde twee anderen hingen te sterven (Karl Rahner sj)


Karl Rahner sj legt uit waarom er naast de Gekruisigde twee andere mensen hingen te sterven.  

Er schuilt een schokkende symboliek in, dat er naast de Ge­kruisigde links en rechts twee anderen hingen te sterven. Twee mensen die de dood vervloek­ten, omdat ze hem niet begrepen. Wie kan hem ook begrijpen? 

De een zag naar Christus' dood. En wat hij zag, was voldoende om ook de eigen dood te begrijpen. Want men heeft zijn dood begrepen en goed begrepen, als men tot de stervende Christus zegt: 'Denk aan mij, wanneer Gij in uw rijk komt'. Tot deze stervende nu zei de Mensenzoon, die met ons het doodslot deelde en ons tot leven verloste: 'Van­daag zult ge met Mij zijn in het paradijs'. Dat zegt Hij ook tegen ons.

Maar opdat deze boodschap van de zaligheid van onze dood ons niet de hei­lige vrees zou ontnemen, waarin wij de zaligheid van onze dood moeten bewerken, zei Hij tot de andere moorde­naar ... niets. De duisternis en het dodelijke zwijgen, die er over deze dood hingen, doen ons bedenken dat de dood ook het begin van de eeuwige dood kan zijn.

Maar in die vrees en in dat beven mogen wij de blijde bood­schap horen over de dood, die het leven is; de boodschap over de komst van de Heer, die het leven is dat geen dood meer kent, ook al gaan wij het binnen door de dood. Nog is deze werkelijkheid verborgen in de nuchtere banaliteit van hetgeen we in het sterven beleven. Maar het is de waarheid, die ons door het geloof over de dood wordt geleerd.

Karl Rahner sj

Reacties

Unknown zei…
Dit zijn letterlijk moeilijke woorden en zinnen. Althans voor mij.
Mogelijk ook voor anderen ?
Ik wil er de boodschap achter vermoeden maar deze uitdrukkingen zijn moeilijk (je moet ervoor gestudeerd hebben ?)
Kan deze boodschap met meer eenvoudige woorden en zinnen uitgedrukt worden zonder af te doen aan de rijkdom ervan ?
Anoniem zei…
"De eeuwige dood"? Voor mij is God Liefde en is die waarheid niet te verzoenen met de eeuwige dood. Voor ELK mens is redding door de Levende God, daar ben ik rotsvast van overtuigd ook al zitten mensen soms op een doodlopende weg. Het is alleszins een citaat dat ons tot nadenken zet over wie God over de grenzen van leven en dood is.

Meest gelezen

Ignatius van Loyola legt uit hoe je, met een té drukke agenda, toch je rust kan bewaren

Homo-zegen: heeft paus Franciscus zich vergist? Enkele bedenkingen van Nikolaas Sintobin sj

Hoe paus Franciscus reageert op zijn eigen, spontane woede - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor de derde zondag van de 40-dagentijd

Rik Torfs over jezuïetenhumor: het verschil tussen Kardinaal Müller en Nikolaas Sintobin sj

Over geluk dat niemand je kan afpakken - Het getuigenis van Etty Hillesum

Wat doet de Paus daar toch met die opgestoken vinger? - Heerlijke videobeelden

Het verschil tussen geestelijke vreugde en het “je lekker voelen”

Hoe handelen als je slecht nieuws krijgt: het voorbeeld van Ignatius van Loyola - Ignatiaans leiderschap (7/10)