Skype


Ignatius wilde dat zijn medebroeders vaak met elkaar communiceerden: rechtstreeks in gesprek, of via brieven. Voor hem was dit een heel belangrijk middel om de Sociëteit op duurzame wijze te versterken. Van de hand van Ignatius zijn dan ook vele duizenden brieven bewaard.

Probleem in zo’n internationaal gezelschap als het onze – en dat was het reeds in de 16de eeuw – is de afstand. Als Ignatius schreef naar zijn boezemvriend Franciscus Xaverius, dan was zo’n brief makkelijk 2 jaar onderweg. Als hij al aankwam …

Hoe verschillend vandaag. Via skype spreek ik regelmatig met medebroeders uit de hele wereld. Onlangs had ik een skypegesprek met Guillermo, een medebroeder uit Bogotá (Colombië). Hij was uitgelaten. Guillermo had net de definitieve versie van zijn doctoraatstesis (over het Evangelie volgens Johannes) ingediend. Lange jaren van werk … Een half uur lang babbelden we over en weer, horen en zagen we mekaar. Van de ene kant van de wereld naar de andere. Het was heerlijk.

Vrienden in de Heer, noemt Ignatius dit. Hij had nooit kunnen vermoeden dat skype daar bij zou helpen. Maar ik ben zeker dat hij het ten zeerste zou aanbevolen hebben!

Reacties

Meest gelezen

Paus Franciscus: of ik mij meer Paus dan wel jezuïet voel?

Hoe kan je een mens een gevoel van eigenwaarde geven?

Creativiteit, wat is dat? - Een nieuwe serie van Nikolaas Sintobin sj over "Creëren, teken van hoop" (1/8)"

Twee tips van Jezus voor een goed leven - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor deze zondag

Kan je leren vergeven?

Waarom creëren altijd iets nieuws heeft - Serie van Nikolaas Sintobin sj over "Creëren, teken van hoop" (2/8)

Wat een stervende vrouw me leerde over dankbaarheid - Mijmering van Nikolaas Sintobin sj

Ook een blog(ger) doet het graag soms wat rustiger aan ...