Geboorteaankondiging van iemand die niet zomaar gaat sterven en verdwijnen


Vorig jaar, tijdens de speciale Adventsviering, las de priester de stamboom van Christus voor. Misschien denk je dat een lijst van eenenveertig namen de garantie is voor een behoorlijk saaie liturgie, maar voor mij was dit het hoogtepunt. 

Hij las de stamboom voor in gedeelten. Van tijd tot tijd klonk er, tussen de gebeden en liederen door, tromgeroffel vanaf het koor en dan werden er weer de namen van een paar generaties voorgelezen, op heel ernstige toon, alsof het een begrafenis betrof. Het voelde alsof het de begrafenis van iedereen betrof. 

En we zouden ons hopeloos gevoeld hebben, als niet op een gegeven moment dat laatste tromgeroffel kwam waarmee de plotselinge verschijning van Jezus de Christus werd aangekondigd – en niet van nog iemand die zou sterven en verdwijnen.

Amy Andrews

Reacties

Anoniem zei…
Wat een prachtige stamboom, Maria met haar Christus kind, nog voordat ze een plaats zocht in de herberg met haar man Jozef..
Hoog op een troon daalt het licht in ons hart. Vrede op aarde, in ieder mens, een groot verlangen.
E.harland-hazrbroek zei…
Het is net als met je eigen stamboom: wie waren dat? Vreemde vogels ..nee hier en daar een bekende naam en dan Jezus. Joseph krijgt eindelijk een plek. Hoe vaak denken we aan hem, weinig. Typisch mensen, behalve het verhaal met de engel houdt het op. Nog even zoeken in de tempel. Belangrijk maar niet genoeg actie, later dan. Het komt zo ondankbaar voor, zoals bij veel mensen die een mooi leven lijden, maar gauw vergeten zijn.
E.harland-hazrbroek zei…
Het is net als met je eigen stamboom: wie waren dat? Vreemde vogels ..nee hier en daar een bekende naam en dan Jezus. Joseph krijgt eindelijk een plek. Hoe vaak denken we aan hem, weinig. Typisch mensen, behalve het verhaal met de engel houdt het op. Nog even zoeken in de tempel. Belangrijk maar niet genoeg actie, later dan. Het komt zo ondankbaar voor, zoals bij veel mensen die een mooi leven leiden, maar gauw vergeten zijn.

Meest gelezen

Wat verrijzenis kan betekenen in de dierenwereld en in jouw leven - Adembenemende video

Wat doet de Paus daar toch met die opgestoken vinger? - Heerlijke videobeelden

Waarom we stille zaterdag graag overslaan - de uitleg van Karl Rahner sj

Kan je vandaag nog in Jezus geloven zoals 2000 jaar geleden? - Homilie van Nikolaas Sintobin sj

Over wassen van een aidszieke en Witte Donderdag - homilie Nikolaas Sintobin sj

De verrijzenis van Jezus is geen toverpilletje - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor Pasen