Een professionele vrijgezel over het geheim van Sinterklaas



Als professionele vrijgezel heb ik zelf geen kinderen. Daar staat dan weer tegenover dat ik de fiere oom ben van maar liefst 15 neefjes en nichtjes.   Zelf ben ik intussen ruimschoots oud genoeg om mij te verwonderen over het feit dat “het geheim van Sinterklaas” zo goed bewaard wordt. Vreemd toch. Honderden kinderen op een lagere school. De ene helft “gelooft” en de andere helft“ gelooft” niet meer. Hoe komt het dat die oudere kinderen, uitzonderingen niet te na gesproken, zo schroomvol omgaan met die ontluisterende waarheid die zij zelf vaak nog maar net ontdekt hebben?

Ik besloot om mijn neefjes en nichtjes de vraag te stellen en hen zelf het antwoord te laten geven. De antwoorden kwamen meteen en waren bovendien behoorlijk gelijkluidend bij de ingewijden, ongeacht hun leeftijd.

Het waren telkens de zelfde twee redenen die werden genoemd.

De eerste en blijkbaar meest doorslaggevende verklaring die mij werd gegeven is bijzonder weinig prozaïsch. Oudere kinderen die het geheim voortijdig zouden verklappen aan de kleintjes en hen overbrieven dat het de papa’s en de mama’s zijn die voor de cadeautjes zorgen,  beseffen heel goed welk prijskaartje daar aan vasthangt: dat de Sint hen de volgende keer zonder aarzelen schrapt van zijn lijstje. Dit geldt uiteraard in het bijzonder voor de broers en de zussen uit hetzelfde gezin.

De tweede reden is veel schattiger. Ze bewijst dat kinderen eigenlijk niet zoveel  verschillen van volwassenen. Ook wat oudere kinderen vinden het gewoon leuk dat die kleintjes zo onbevangen geloven in dat wondere verhaal, waar ze zelf ook ooit helemaal in opgingen. Ze willen het de kleintjes graag gunnen om daar, zo lang als mogelijk, ten volle van te genieten. Door in het tweede deel van hun kindertijd getuige van te mogen zijn van de onschuld van de allerkleinsten, kunnen ze nog naproeven van hun eigen mooie herinneringen. Dat vinden ze gewoon “schattig”.

Ze hebben groot gelijk.

Nikolaas Sintobin sj

Reacties

E Harland-Hazebroek zei…
Er zijn uitzonderingen.
Mijn moeder nog klein was op weg naar een vacancies oord met haar oudere zus in de trein.
Onder het rijden zei mijn tante tegen mijn moeder ineens: Sinterklaas bestaat niet.
Het kwam hard aan.
Na enig nadenken zei mijn moeder vastberaden:
Dan bestaat God zeker ook niet.

Al Jong wisten wij de waarheid. We werden beschermd
tegen de dreigementen op school: ik zal het aan Sinterklaas vertellen.
We !eiden niets maar keken rustig voor ons uit.Er werd begrepen dat dit middel geen effect had.
Truus zei…
Het is de leukste tijd als ze nog geloven en hun schoentje zetten , met een wortel of brood ,en niet eens doorhebben dat je de volgende dag hutspot eet.en alle liedjes die ze uit volle borst meezingen.onze kleinzoon mocht met ons mee naarSchiedam ,en daar vroeg zwarte piet of hij wel naar de pieten school wilde hij zei ja maar dan moest hij ook mee, dat deed hij niet dan maar een klas lager zei zwarte Piet.Als hij maar niet mee hoefde,mooie herinneringen ,hij is nu 18.
Anoniem zei…
Mijn vriendinnetje zei: "Sinterklaas bestaat niet. Dat zijn de mama's en de papa's. En Stan (mijn buurman die een soort bompa was) houdt meer van mij dan van jou."
Ik weet niet meer of ik twijfelde, maar ik wist zeker dat Stan van mij het meeste hield en dus bestond Sinterklaas wel!
Sommige logica is heel snel en overtuigend.
Anoniem zei…
Volgens mij gaat het er om dat je leert omgaan met regels en met teleurstellingen. Sinterklaas en de vele sprookjes geven richting. Als je van de liefde houdt kun je vergeven en incasseren. De wintertijd vraagt extra aandacht om het hart te verwarmen, samen een spelletje doen of kleuren in een kleurboek doet deugd. Iets onder de kerstboom leggen dat in relatie staat met gezelligheid in huis past hier heel goed bij. Met andere woorden het sinterklaasfeest krijgt steeds minder aandacht dit ook omdat het een Nederlands feest is met economische belangen. Kerst het verhaal van de Vrede mag op handen gedragen worden.

Meest gelezen

Waarom jongeren wel graag eens een "echte" mis meemaken

De echte oorzaak van het lijden

Hoe de bijna-dood-ervaring inzicht kan verschaffen in wat vergeving is - Homilie van Nikolaas Sintobin sj

Wat een brabbelende peuter je kan leren over geloven in Jezus

Moet je als christen zélf al de miserie van de wereld dragen? Homilie Nikolaas Sintobin sj

Over een monnik die het verkeerd begrepen had