Wat de advent ons leer over de kern van ieder gebed


De ware kern van ieder gebed is erkennen dat God met ons is. Dit is ook de betekenis van een van Gods namen. Het is een naam die we in de adventstijd telkens weer horen: Emmanuel. De Heer zij met Maria. De Heer is met ons.

Hoeveel moeite kost het ons om te midden van de drukke voorbereidingstijd even te pauzeren? Hoeveel inspanningen vraagt het van ons om te midden van de koopjes, de decoraties, de familiebijeenkomsten en de feestjes even stil te staan? Het bezoek van de engel en de wonderbaarlijke ontvangenis verstoorden het leven van Maria op dramatische wijze. Hoe hoor ik vandaag doorheen de boodschap van de engel, de stille en zachte stem van God (1 Ko. 19.12)? Wat verlangt God in mij te verwekken? Hoe wil God mijn lichaam gebruiken om de levende Christus mens te laten worden?

Tijdens onze tocht door de Advents- en Kersttijd kunnen we Maria’s voorspraak vragen. We proberen te kijken naar haar als voorbeeld. We zien hoe zij de alomtegenwoordige schaduw van Gods Geest heeft ontvangen. Maria gaf haar jawoord aan de Heilige Geest. Ik kan op haar vertrouwen opdat ook zij mij zou begeleiden om mijn jawoord te geven.


Chris Sullivan

Reacties

Meest gelezen

Waarom een jezuïet naar de hemel gaat en een dominicaan naar het vagevuur

Een vreemd mannetje waar iets heel bijzonders van uitgaat - feest van de gedaanteverandering:

Luister naar audioboek van Nikolaas Sintobin sj over ignatiaanse spiritualiteit

Vier de heilige Ignatius met een lied