Als de stilte zomaar naar je toekomt. De ervaring van Etty Hillesum - Luisteren naar stilte – 7/7

 

Luisteren naar stilte – Voor LFK schreef ik een essai over stilte. Graag enkele uittreksels: 7/7

Etty Hillesum doet deze ontdekkingstocht terwijl ze goed weet dat het waarschijnlijk is dat ze weldra naar een concentratiekamp zal worden gestuurd. De ervaring die ze beschrijft in haar dagboek is zo intens en rijk dat ze onbereikbaar kan lijken voor gewone stervelingen. Tegelijk zijn er twee aspecten van die ervaring die suggereren dat ze ook voor ons toegankelijk kan zijn.

Ten eerste geeft Etty steeds weer aan dat haar ontdekking van de levengevende kracht van de stilte niet haar eigen verdienste is. Het is veeleer iets dat haar, zomaar, overkomt. Het is een geschenk dat haar gegeven wordt ook al lijkt zij, met haar onverzadigbare libido en passie, daar niet meteen toe voorbestemd. Zij voelt zich als het ware de innerlijke stilte ingetrokken worden als de plaats waar zij thuis komt.

Vervolgens blijkt uit haar dagboek dat zij dit niet van de ene dag op de andere heeft geleerd. Het binnentreden in je innerlijke stilte vraagt tijd. Stil worden is een kwestie van oefening. De stilte ontdekken als een ruimte van herbronning, van aanwezigheid en van ontmoeting – met je diepere zelf en, voor sommigen, met diegene die ze God noemen -  is iets wat je maar stap voor stap kan ontdekken. Je kan het dus leren. Oefening baart kunst. De kartuizers geven zichzelf zeven jaar. Etty deed er twee jaar over. Elk heeft zo zijn eigen ritme. Misschien is de belangrijkste voorwaarde wel dat je jezelf die stilte echt wil gunnen en dat je bereid bent om naar de stilte te luisteren. De rest wijst zich zelf uit.

Nikolaas Sintobin

Reacties

Else Roza zei…
Prachtig!
Stil worden opent een weg naar binnen.
Dat is lastiger als je verwond bent. De confrontatie met oud zeer is pijnlijk en vraagt moed om die in de ogen te kijken. Zou dat een reden zijn waarom het voor de een moeilijker is dan voor een ander om stil te worden?
Unknown zei…
Ik denk dat je eerst de eenzaamheid moet ervaren voor je die stilte kunt vinden.

Meest gelezen

Wat verrijzenis kan betekenen in de dierenwereld en in jouw leven - Adembenemende video

Dé tip van Paus Franciscus voor een geslaagd leven

Waarom we stille zaterdag graag overslaan - de uitleg van Karl Rahner sj

Kan je vandaag nog in Jezus geloven zoals 2000 jaar geleden? - Homilie van Nikolaas Sintobin sj

Over wassen van een aidszieke en Witte Donderdag - homilie Nikolaas Sintobin sj

De tenen van God (1/4)