De meest ruwe grondstof waarmee Ignatius ooit werkte


Vandaag, 3 december, vieren de Kerk en de Sociëteit van Jezus in het bijzonder het feest van de heilige Franciscus Xaverius (1506-1552). De medebroeder waarover Ignatius getuigde dat hij gemaakt was uit “de  meest ruwe grondstof waarmee hij ooit gewerkt had”. Misschien net daarom een man met een uitzonderlijk charisma en gedrevenheid.

Getuige hiervan onderstaand uittreksel uit een brief die Xaverius schreef, vanuit India, aan de studenten van Parijs. Hij heeft een vernieuwde actualiteit gekregen.

"Hele volksstammen komen hier niet in contact met Christus om de eenvoudige reden dat er niemand klaar staat voor de heilige taak om hen erover te vertellen. Vaak heb ik gepopeld van verlangen om de Europese universiteiten binnen te rennen, en daar als een uitzinnige te keer te gaan tegen degenen die meer geleerdheid bezitten dan de bereidwilligheid om er goed gebruik van te maken.

Ik zou hun aan het verstand willen brengen hoeveel mensen van de hemel niet weten en ongelukkig blijven door hun nalatigheid. Zij zouden niet alleen de wetenschappen moeten bestuderen, maar ook voor ogen moeten houden met welke bedoeling God hun deze talenten heeft geschonken.

Dan zouden zij zich vast en zeker veel meer toeleggen op hun gebedsleven; zij zouden God van meer nabij leren kennen en een plaats geven in hun leven; zij zouden alle neigingen in hun leven afwegen en het goede weten te kiezen, en zij zouden roepen: 'Heer, hier ben ik. Wat wilt u dat ik doe? Stuur mij maar overal naar toe waar u wilt, al was het naar India!' Met hoeveel meer vreugde in hun hart zouden zij dan leven ..."

Reacties

Anoniem zei…
Hartelijk Dank U voor Inspirerende beschrijving van/over Franciscus Xaverius. Een interessante informatie is vermeld over Jezuïeten in een Docuserie titel : " South America" BBC, met Jonathan Dimbleby. In onderdeel o.a. BOLIVIA, is vermeld dat: Midden in Jungle is plaats SAN IGNACIO, daar is 400 jaar geleden gesticht door twee JEZUÏETEN, is verteld dat deze Jezuïeten kwamen niet met wapens, maar met VIOLEN, muziek instrumenten, en hebben plaatselijke bevolking- INDIANEN noten lezen geleerd, en Barok muziek spelen en liefelijk zingen.
In SAN IGNACIO in midden in Jungle in Bolivia, is nog steeds ( in 2011 ) muziek school, met 100 leerlingen die prachtig zingen en spelen Barok Muziek, klinkt Goddelijk op deze DVD, en Jezuïeten die stichters, al 400 jaar met dankbaarheid van deze bevolking , zijn herdacht.
Anoniem zei…
Aanvulling Alstublieft op reactie 4 december 2013, 20:07, SAN IGNACIO DE MOXO in BOLIVIA.
in Atlas duidelijk is aangegeven.

Meest gelezen

Waar de Heilige Geest allemaal goed voor is: door iemand die het kan weten (Karl Rahner sj)

"Vertrouwen in de liefde, eerder dan in mijn eigen zieligheid" - Vertrouwen (3/6)

Heilig Hart van Jezus - waarover gaat dat eigenlijk

Wat een stervende vrouw me leerde over dankbaarheid - Mijmering van Nikolaas Sintobin sj

Sacramentsdag: Rahner over wie Jezus eigenlijk is

"Wijselijk onwetend" luisteren naar de Geest - Hoe Ignatius onderscheidde

Een God die één en ook drie is. hoe moet je dat in Godsnaam verstaan? - Een uitleg door Nikolaas Sintobin sj