Verschil waarheid paus Franciscus en waarheid Trump - Waarheid in tijden van internet (12/15)


Een tijd geleden gaf ik een voordracht aan de theologiefaculteit van de KULeuven over “Waarheid in het digitale tijdperk”. Enkele uittreksels. (12/15)

Criterium van incarnatie 

Metafysische waarheid heeft voor de meeste van onze tijdgenoten afgedaan. Waarheid moet je kunnen verifiëren, ervaren, zien, horen en voelen. Dit geldt a fortiori voor de digitale omgeving. De tijd van de digitale onschuld is voorbij.

Sommige niveaus en sectoren van de informatie- en opinieproductie hebben een verbijsterend post truth gehalte verworven. Alternative facts wórden geproduceerd en hebben een reële efficiëntie. We hebben er de voorbije maanden indrukwekkende voorbeelden van gezien. Het zou je bijna doen twijfelen aan het belang van de historische werkelijkheid. Toch is en blijft voor ons mensen de verifieerbare feitelijkheid de toetssteen en het uiteindelijke oogmerk. Incarnatie, het samenkomen van woord, beeld en feitelijkheid, blijft een doorslaggevend waarheids- en waarachtigheidscriterium.

Zowel Trump als Franciscus hebben een groot communicatietalent. Hun score voor dit tweede criterium - het samenvallen van woord en daad/feitelijkheid – is, op zijn zachtst gezegd, ongelijk.

Voor de digitale omgeving betekent dit dat het belangrijk is dat zij geen parallelle wereld wordt, die los komt te staan van de fysieke wereld. Anders gezegd, de uitdaging, ook voor christenen, is om systematisch bruggen te slaan die de digitale en fysieke werkelijkheid verbinden.

Reacties

Meest gelezen

Paus over evolutie kerkelijke leer, restaurationisme en waarom hij misviering in oude ritus heeft ingeperkt

Het verschil tussen Jezus en andere grote religieuze figuren - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor deze zondag

Een ignatiaanse gids om depressie aan te pakken, in tien delen - door Brendan MacManus sj

Is het verkeerd te bidden om te mogen sterven?

Praat met iemand - 10 ignatiaanse tips over omgaan met depressie - 1/10

De hemelvaart van Jezus, hoe kan je dat begrijpen? - Een antwoord van Nikolaas Sintobin sj