De doortastende waarheid van Lucifer - Waarheid in tijden van internet (14/15)


Een tijd geleden gaf ik een voordracht aan de theologiefaculteit van de KULeuven over “Waarheid in het digitale tijdperk”. Enkele uittreksels. (14/15)

Waarheid is opbouwend 

Waarheid is geen waarde op zich. Ook Lucifer, de lichtdrager, reikt (het licht van) de waarheid aan. Als duivel doet hij dit op doortastende wijze,  met hardheid en meedogenloosheid. Om de mens te vernietigen. Waarheid en geweld kunnen hand in hand gaan.

Het is maar als waarheid gepaard gaat met respect en mildheid, dat zij een springplank kan  worden naar meer leven en menselijkheid. Dit betekent niet dat waarheid niet confronterend kan zijn en moeilijk om aan te horen. Maar in de mate dat de bestemmeling van de waarheidsuitspraken voelt dat zij gedragen worden door een constructieve ingesteldheid, zal hij of zij er zich ook meer voor kunnen openstellen en bereid zijn om de dialoog aan te gaan.

Het is wenselijk om te zeggen wat je te zeggen hebt. Maar als het even kan, op zo’n manier dat het ook ontvankelijk is voor de talrijke andersdenkenden die op het internet surfen. Een polemisch of spottend discours brengt weinig aarde aan de dijk. Een respectvolle,  verzoenende toon versterkt de geloofwaardigheid van wat je wil delen met anderen.


Reacties

Anoniem zei…

Er is een dierbaar persoon in mijn leven, het is zijn constante en zeer langdurige zwijgzaamheid die mij zeer, zeer bedroefd maakt.
Ik begrijp dit niet en ben er al lang bedroefd om. Hoe moet ik dit zien en plaatsen in mijn leven?

Meest gelezen

Paus over evolutie kerkelijke leer, restaurationisme en waarom hij misviering in oude ritus heeft ingeperkt

Het verschil tussen Jezus en andere grote religieuze figuren - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor deze zondag

Een ignatiaanse gids om depressie aan te pakken, in tien delen - door Brendan MacManus sj

Is het verkeerd te bidden om te mogen sterven?

Praat met iemand - 10 ignatiaanse tips over omgaan met depressie - 1/10

De hemelvaart van Jezus, hoe kan je dat begrijpen? - Een antwoord van Nikolaas Sintobin sj