Is het verkeerd te bidden om te mogen sterven?


In ziekenhuizen en verzorgingshuizen ontmoet ik mensen die me vragen: “Is het verkeerd te bidden om te mogen sterven?” Zij zouden willen wensen dat de tijd van afstompend wachten voorbij zou zijn. Alsof ze willen zeggen: “God heeft me blijkbaar vergeten.” En: “Ik heb liever dat het vooruitgaat, ook al weet ik niet wat me te wachten staat.” Verpleging en familie koesteren soms dezelfde gedachten; daar zijn de onderhoudskosten, het tekort aan bedden, het vervelende om iemand te bezoeken die niet meer kan praten, om niet meer te zeggen. Het is te begrijpen dat in een seculiere cultuur euthanasie veld wint.

Maar terwijl er aan de buitenkant niet veel meer schijnt te werken, gebeurt er heel wat binnenin. Dit wordt helder gestaafd door schrijvers als K.D. Sing, in The Grace of Dying (Genadevol sterven).

Het stervensproces moeten we zien als de laatste fase in de menselijke groei. God is bezig, hij ontledigt ons, zodat het mogelijk wordt dat we “geheel vervuld worden van de volheid van God” (Ef 3,19). Al wat bijkomstig is wordt opzij gezet – gezondheid, bezittingen, geld, status, meningen – , en ten uiteindelijk wordt onze inspanning om aan onszelf vast te houden belachelijk. God werkt in de diepte van ons wezen, of we dit nu weten of niet. Gemaakt voor God,  worden wij weer voor het goddelijke leven geschikt gemaakt. Over Lazarus zei Jezus: “Maak hem los, en laat hem gaan” (Joh 11, 44). Misschien is het ondersteunen van dit goddelijke proces van het losmaken van de stervenden van wat hen van God weerhoudt, onze belangrijkste taak als begeleiders.

Brian Grogan sj

Reacties

Anoniem zei…
Het ondersteunen van het losmaken... kan je euthanasie op die manier bekeken dan bekijken als een vorm van ondersteuning in dat losmakingsproces?
Mariëlla zei…
Lieve anoniem, soms voelt het bij euthanasie dat zij die sterven te vroeg binnen stappen op de voor hen bedoelde suprise-party. Verrassing weg en die valt niet meer te herstellen. Geen man overboord….. maar het had zo mooi kunnen zijn. Maar zoals de geweldige bisschop Ernst eens heeft gezegd: ‘wij weten niet welke weg God met mensen gaat, ga dus maar naast hen staan’.
Anne Lyssens zei…
Dankjewel Marielle 🥰

Anne
lode zei…
Met heel mijn reeds oude hart... het is zo mooi om, hoe dan ook, oud te mogen worden. Uitlevend naar een nieuw herleven in 'DE EEUWIGE LIEFDE'
Van ''HARTE' dank Mariëlla!
Lode
Truus zei…
Heel moeilijk om iemand te laten gaan.Ondanks de ziekenzalving.De priester die deze gaf is er ook al niet meer.Hij heeft onze moeder de ziekenzalving gegeven.En hou ouder je word vallen er steeds meerminnen weg.Maar het leven gaat gelukkig ook door.
Truus zei…
Sorry mensen.
Ik laat het liever.aan.God over.
Wel kan het nog jaren.diren, gewoon this. Ik verlang naar Kezus niet naar het sterven.

Meest gelezen

Wat verrijzenis kan betekenen in de dierenwereld en in jouw leven - Adembenemende video

Dé tip van Paus Franciscus voor een geslaagd leven

Waarom we stille zaterdag graag overslaan - de uitleg van Karl Rahner sj

Kan je vandaag nog in Jezus geloven zoals 2000 jaar geleden? - Homilie van Nikolaas Sintobin sj

Over wassen van een aidszieke en Witte Donderdag - homilie Nikolaas Sintobin sj

De tenen van God (1/4)