Waarom luisteren zo moeilijk is - Het antwoord van Piet van Breemen sj


Luisteren is veel moeilijker dan spreken of kijken. Wanneer ik spreek of kijk, dan ben ik het middelpunt, en dat ligt mij. Maar wanneer ik luister, dan wordt de ander het middelpunt en dat vraagt veel meer van me. Luisteren betekent mijn zwaarte­punt vastpakken en dat gedurende enige tijd in de ander ver­plaatsen. 

Het vraagt een grote inspanning om dit een tijdje vol te houden. Het betekent dat ik me leeg maak van mezelf om me te laten vullen met de ander.


Piet van Breemen sj

Reacties

Cilia zei…
Luisteren is inderdaad veel moeilijker dan spreken of kijken, dit vraagt niets voor de ander, ik spreek, over iets dat me gevraagd wordt..ik kijk naar iets en hoef geen me niet te verantwoorden.
Maar wanneer ik luister,wordt er iets in mij aangesproken, ik luister ik voel me als een groooote oor. Dat vraagt van me, dat ik me inleef. Inderdaad mijn zwaarte­punt in de ander ver­plaatsen. Zo lang het nodig is.Soms vraag ik na ongeveer een uur, hoe de persoon zich voelt. Willen wij er verder ieder op zich over nadenken en....terug af spreken.
Bij rouwen is het iets anders, daar kan ik geen tijd op leggen. Er is zo vaal stilte en die laat ik.
Na zoveel jaren voel ik me spontaan leeg als een ander me aanspreekt.Met mijn groeiende oren groeit ook mijn hart. Ik hou van wie voor me is.

Het vraagt een grote inspanning om dit een tijdje vol te houden. Het betekent dat ik me leeg maak van mezelf om me te laten vullen met de ander.


Piet van Breemen sj

Meest gelezen

Waarom zoveel mensen aanstoot nemen aan de Kerk

De vasten: ramadan van de christenen?

Wat maakt vasten tot christelijk vasten? Nikolaas Sintobin sj legt het kort en bondig uit - video

De dierenwereld op zijn kop

"Ik heb me voorgenomen om zorgeloos te leven" Hoezo? Uitleg door Nikolaas Sintobin sj

Speciale podcast met levensgebed voor de 40-dagentijd

Wie zorgt er voor de ziel van de theoloog - Voordracht Nikolaas Sintobin sj

Het meest noodzakelijk én het makkelijkst om te vermijden voor de christen