Waarom smeekgebed en nederigheid best hand in hand gaan (2/3)


Smeek- of vraaggebed is geen sinterklaasgebed. Het is niet zomaar vragen wat je graag zou hebben, zoals het kind dat een speeltuig kiest in de speelgoedwinkel. Het vraagt inderdaad een reële vrijheid en  nederigheid.

Echt vragen is een getuigenis van vertrouwen, van uit handen geven. Immers, wie vraagt kan wel eens verhoord worden. En wie de vraag stelt, kan niet tegelijkertijd ook het antwoord geven. Met andere woorden, het antwoord kan best wel eens anders uitvallen dan wat jij verwacht had. 

Misschien word je wel uitgenodigd om evidenties in vraag te stellen, om jezelf te veranderen, of gaat het antwoord een totaal andere richting uit dan wat jij verwacht had.

Ø  Als je, bijvoorbeeld, vraagt dat je beter zou overeenkomen met deze of gene persoon, kan het antwoord dat je in gebed gegeven wordt misschien wel zijn dat jij je in de eerste plaats anders dient op te gaan stellen in die relatie.

Nikolaas Sintobin sj

Reacties

Carla zei…
Niets is zeker, mijn innerlijke verlangt iets. Daadwerkelijk kan een ander me iets geven wanneer ik er naar vraag. Mijn innerlijke wordt aangestuurd door verstand en gevoel en Het wonderlijke gegeven beantwoord mijn vraag. Hoe zie ik mezelf, hoe ziet de ander mij en wat verlangt mijn ziel. Woord en daad kan samenvallen, een weg die gevolgd kan worden volgens verlangen - smeekgebed en inzicht.
Truus van Dam zei…
Vind zelf dat je niet in een gebed iets af mag smeken. Of de nood moet heel hoog zijndan kun je God om hulp vragen dat doen we allemaal weleens. En dan hopen dat het goed komt.
Johan Roels zei…
"Misschien word je wel uitgenodigd om evidenties in vraag te stellen, om jezelf te veranderen, of gaat het antwoord een totaal andere richting uit dan wat jij verwacht had."

Deze houding zouden we constant dienen te hebben. Onze gekleurde bril is per definitie onjuist. De Ander kan ons helpen om de werkelijkheid scherper te zien. God in ons betekent dat de Ander ook God in zich heeft en hem een nederige vraag stellen, om te verduidelijken wat ik (nog) niet kan zien, is ook een vorm van bidden.

Ik dien dan wel waarderend begrijpen wat de Ander zegt, begrijpen hoe zij of hij de werkelijkheid interpreteert. En dan samen een 'gedeelde mening' over die werkelijkheid te creëren.

Creatively,
Johan

Meest gelezen

Dé tip van Paus Franciscus voor een geslaagd leven

De hemelvaart van Jezus, hoe kan je dat begrijpen? - Een antwoord van Nikolaas Sintobin sj

Als monniken geen godzoekers zijn, wat zijn ze dan wel? - Homilie van Nikolaas Sintobin sj

Pinksternoveen: de vruchten van de Geest: dag 1 - liefde

Als Ignatius van Loyola een toekomstige heilige aanraadt om niet te veel te bidden

Uitleggen met één woord hoe je kan komen tot de volmaakte liefde - het genie van Austinus van Hippo